22. 10. 2024

Vas muči pekoč občutek v želodcu? To lahko uredimo po naravni poti.

Vas muči pekoč občutek v želodcu? To lahko uredimo po naravni poti. - Slika 1

Zgaga in refluks: težavi sodobnega sveta

Težave z zgago oziroma refluksom so zelo pogoste in vplivajo na kakovost življenja. Te se večinoma pojavljajo v odrasli dobi. Vzrokov zanje je več, med najpogostejšimi zunanji dejavniki so to nepravilno prehranjevanje, neredni obroki, kajenje, pitje alkohola, jemanje zdravil in tudi stres. Pekoč občutek v želodcu je lahko seveda tudi posledica notranjih agresivnih dejavnikov. V hujših primerih le-ti vodijo do različnih prebavnih bolezni kot so kronična vnetja požiralnika, želodčne sluznice, razjede itd.

Po nekaterih ocenah ima težave z zgago približno 20 % odraslih ljudi po vsem svetu¹

Kaj je refluks? 

Želodec vsak dan izdela en do tri litre kisle tekočine/kisline, katere naloga je razgradnja hranil kot tudi zaščita pred številnimi bolezni. Želodčna sluznica pa varuje želodec pred agresivnostjo te kisline. V primeru refluksa, t.j. vračanja želodčne vsebine/kisline v požiralnik se poruši ravnovesje v zaščitni plasti želodčne sluznice, kar najpogosteje prepoznamo po zgagi, spahovanju, bolečinah in nelagodju v trebuhu. Statistika kaže, da praktično ni človeka, ki ne bi imel (vsaj enkrat) tovrstnih težav. Gre za tiščanje v zgornjem delu trebuha, bolečino za prsnico, spahovanje, slabost, suho pokašljevanje, lahko tudi bruhanje.

Želodec v tradicionalni kitajski medicini

Ali ste vedeli, da če se znajdete v stresni situaciji ali doživljate zelo močna čustva, lahko to vpliva na vaš prebavni sistem in povzroči težave, kot so slabost, zgaga, krči ali diareja.

V stresnih situacijah se poveča aktivacija simpatičnega živčnega sistema, kar lahko povzroči zmanjšanje prebavne funkcije v želodcu. Tudi negativna čustva, kot so tesnoba, žalost, stres lahko vplivajo na stanje vašega želodca. Tako kot prebavljate hrano, tako prebavljate tudi vaša čustva. Velikokrat vam obležijo na želodcu in zaradi tega se počutite slabo.

 

Na naraven način pomagajte svojemu želodcu

Pri težavah z želodcem lahko veliko naredite sami. Na jedilnik vključite bolj zdravo hrano, z manj maščobami in z manj sladkorji. Ne pozabite na vlaknine, sveže sadje in zelenjavo. Obroki naj bodo manjši in pogostejši. Jejte počasi, hrano dobro prežvečite. Prenajedanje vam ne bo naredilo usluge. Že v starih časih so si ljudje pomagali na različne naravne načine. Pomagali so si z jabolčnim kisom, ki pomaga uravnavati kislost želodca, z ingverjem, sodo bikarbono, kamilico, likviricijo itd. V sodobnem času si lahko učinkovito pomagate z medicinskimi pripomočki brez recepta, formulirani na sinergiji naravnih sestavin. Te skrbno izbrane učinkovine tvorijo mehansko zaščito na sluznici požiralnika in želodca ter nudijo takojšnje olajšanje.

Prispevek je pripravilo podjetje: SANOFARM d.o.o., Industrijska cesta 6R, 6310 Izola - Isola.

¹Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) navaja, da ima približno 20 % odrasle populacije po svetu težave z zgago.