12. 9. 2024

Stres ob začetku šole in vrtca: Kako poskrbeti za čustveno ravnovesje?

Stres ob začetku šole in vrtca: Kako poskrbeti za čustveno ravnovesje? - Slika 1

Prispevek je pripravilo podjetje InnoPharma d.o.o., Tehnološki park 20, 1000 Ljubljana.

September je mesec, ko življenje za mnoge ponovno začne drveti s polno paro. Poletni dopusti se zaključijo, rutine se vrnejo, obveznostim pa ni konca. Ta prehod iz sproščenega poletnega vzdušja v bolj strukturiran in delovno intenziven vsakdan ni vedno enostaven, saj se soočamo tudi z nalogami, ki so se nakopičile med počitnicami. Za mnoge družine pa ta čas predstavlja še dodatno prelomnico – začetek šolskega leta in vrtca. To ni pomembno le za otroke, ki se soočajo z novimi izzivi, ampak tudi za starše, ki morajo usklajevati svoje obveznosti s številnimi potrebami svojih otrok. Prav to pa lahko predstavlja velike obremenitve na duševni in čustveni ravni celotne družine.

Čustva – temelj našega počutja

Ljudje smo čustvena bitja in naša čustva močno vplivajo na to, kako doživljamo svet okoli sebe. Ob stresu, ki ga prinaša nov pogon v jeseni skupaj z začetkom šolskega leta, pogosto potlačimo ali prezremo negativne občutke, vendar se ti neizogibno izražajo na različne načine. Če negativnih čustev ne razrešujemo sproti, se ta lahko kopičijo ali celo preidejo v t. i. čustveno prtljago, ki nas bremeni v odnosih z drugimi in vpliva na naše fizično zdravje. To lahko vidimo že pri otrocih, pri katerih se na primer strah in tesnoba ob odhodu v vrtec ali šolo, izražata preko fizičnih simptomov, kot so bolečine v trebuhu. Starejši otroci in mladostniki pa lahko kot znak preobremenjenosti zaradi šolskih obveznosti pogosteje občutijo glavobole. Zato je ključno, da znamo prepoznati stanje čustvenega neravnovesja ter poiskati načine za sprostitev in obvladovanje čustev, preden se ta izrazijo preko fizičnih znakov.

Kako si lahko pomagamo sami?

  • Vzpostavite rutino: Tako otroci kot odrasli se bolje počutimo, ko imamo urejen in predvidljiv dnevni urnik. Rutina otrokom daje občutek varnosti in stabilnosti, kar lahko znatno zmanjša stres, povezan z novimi obveznostmi.
  • Komunicirajte o čustvih: Spodbujanje odprte komunikacije znotraj družine je ključno. Pomembno je, da otroci vedo, da lahko odkrito izražajo svoja čustva in strahove, brez da bi jih obsojali. Enako velja za starše, ki naj bodo zgled v izražanju in obvladovanju svojih čustev.
  • Poskrbite za sprostitev: V svoj vsakdan vključite sprostitvene dejavnosti. Telesna vadba, meditacija ali preživljanje časa v naravi so odlični načini za zmanjšanje stresa in ponovno vzpostavitev čustvenega ravnovesja.
  • Poiščite pomoč, če je potrebno: Če opazite, da vi ali vaši otroci težko obvladujejo stres, ne oklevajte z iskanjem strokovne pomoči. Pogovor s psihologom ali terapevtom je lahko v veliko pomoč pri razumevanju in obvladovanju čustvenih izzivov.

 Z vzpostavitvijo zdravih rutin, odprto komunikacijo in uporabo ostalih omenjenih tehnik, lahko zmanjšamo čustvene napetosti ter ustvarimo podporno okolje, preko katerega se bo celotna družina počutila pripravljena na soočanje z izzivi, ki jih prinaša september in novo šolsko leto.