23. 10. 2024

Martinovo je pred vrati: so vaša jetra pripravljena?

Martinovo je pred vrati: so vaša jetra pripravljena?  - Slika 1

Posledice brezskrbnega martinovega nosijo jetra

Bliža se dan svetega Martina, ki ga praznujemo kot praznik vina. To je dan, ko se mošt spremeni v vino, mi pa uživamo v kapljici rujnega in dobrotah iz domače kuhinje. Da bomo v rački, krompirju, mlincih in drugih dobrotah ob vinu lahko brezskrbno uživali, pa moramo pomisliti tudi na naša jetra, ki delujejo kot čistilna naprava telesa in bodo v tem času močno obremenjena.  

Dan ko »svet' Martin nar'di iz mošta vin'«

Na martinovo praznujemo praznik vina ter zaključek dela na vrtu, njivi, v vinogradu ali sadovnjaku. Mnogi ne le ta dan, temveč tudi cel teden zaznamujejo z rajanjem ob tradicionalni martinovi hrani in pijači. Sline se nam cedijo ob pečeni martinovi goski, raci ali piščancu, z dodatkom domačih mlincev, zelja in drugih pregreh, ki zaradi vsebnosti maščob in drugih škodljivih snovi, obremeni in zamasti jetra.

Zamaščena jetra ne zmorejo opravljati svoje funkcije

Težava zamaščenih jeter je pri nas v porastu, le-ta naj bi imelo 25 % Slovencev oz. povedano drugače vsak četrti državljan*. V preteklosti je bil glavni vzrok alkohol, sedaj pa je vedno več nealkoholne zamaščenosti jeter, ki izhaja iz uživanja mastne in predelane hrane, kajenja, izpostavljenosti toksičnim snovem, … Jetra imajo več kot 500 funkcij in delujejo kot filter, ki iz telesa odstranjuje škodljive snovi. Na ta način čisti naše telo in ga ščiti pred infekcijami. Ko so preobremenjena, svoje funkcije ne zmorejo več opravljati.

Kako vemo, da so jetra zamaščena?

Prenajedanje s hrano in pijačo, ki je mastna, predelana in – roko na srce – tudi nezdrava, zamasti naša jetra. Na zamaščenost jeter lahko nakazujejo naslednji znaki:

  • počasna prebava in napihnjenost
  • nenehna utrujenost in izčrpanost
  • nabiranje maščobnih oblog okoli trebuha

Zelo pomembno: Opisani znaki imajo lahko tudi drug vzrok, pri resnejših težavah vam svetujemo obisk pri osebnemu zdravniku.  Liverin Forte je prehransko dopolnilo - prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

Za jetra poskrbi št. 1: Liverin Forte**

Liverin Forte je številka 1 med izdelki za jetra**, ki slovi po svoji originalni formuli, v kateri združuje 12 aktivnih sestavin, ki medsebojno delujejo v sinergiji. Pegasti badelj prispeva k boljši prebavi******, prečiščevanju telesa*** in razstrupljevalnemu potencialu jeter****, vitamin B6 ima vlogo pri delovanju imunskega sistema*****, indijska kosmulja deluje kot antioksidant in ščiti tkiva pred škodljivimi vplivi prostih radikalov, vitamini B kompleksa prispevajo k zmanjševanju utrujenosti in izčrpanosti, vitamin E pa ima vlogo pri zaščiti celic pred oksidativnim stresom.

Poskrbite za svoja jetra tudi vi! Zato posezite po Liverinu Forte, ki ne bo le prečistil telesa***, temveč tudi razstrupil jetra**** in podprl vaš imunski sistem***** ter prebavo******.

Prispevek je pripravilo podjetje: SANOFARM d.o.o., Industrijska cesta 6R, 6310 Izola - Isola. 

Prehransko dopolnilo ni nadomestilo za uravnoteženo in raznovrstno prehrano.

*Lekarniška zbornica Slovenije, 2018.
**IQVIA Slovenija, IMS Market Viewer 2007-2021.
*Aktualna raziskava o najpogosteje priporočenih izdelkih brez recepta v slovenskih lekarnah, FarmAsist d.o.o. 2016/2017.