18. 7. 2024

Kako lajšati mišično-skeletno bolečino?

Kako lajšati mišično-skeletno bolečino?

Poletje je čas dejavnosti na prostem, ki pa so lahko izziv za tiste, ki trpijo za mišično-skeletno bolečino in vnetjem v sklepih. Značilni simptom vnetja je bolečina, ki se lahko pojavlja v zapestjih, kolenih, hrbtu ali vratu. Zaradi nje smo utrujeni in imamo težave pri vsakodnevnih opravilih in gibanju. S pravo vadbo, ustrezno prehrano in pravočasnim zdravljenjem bomo lahko kar najbolj uživali v lepih dneh, ne da bi nas ovirala bolečina v sklepih. 

Farmacevti za zdravljenje vnetnih bolečin največkrat svetujejo Nalgesin S. (1) Vsebuje učinkovino naproksen v obliki natrijeve soli, ki se hitro raztopi in bolečino olajša že v 15 minutah. (2) Njegovi prednosti sta preprosto jemanje in 12-urno delovanje. Dolgotrajno delovanje zagotavlja spanec brez bolečin in tako pripomore k dobremu nočnemu počitku. Pri bolečini v sklepih je to pomembno, saj zdravljenje navadno traja dlje. 

Pri močnejši bolečini lahko zdravljenje začnemo z dvojnim odmerkom – hkrati ali z enournim presledkom lahko vzamemo 2 tableti in nato po 1 tableto na 8 do 12 ur. 

Literatura

  1. Prodajni podatki ePharma Market Slovenija, MAT, maj 2024 – kategorija NSAR, analgetiki, zdravila brez recepta.
  2. Sevelius H et al. Bioavailability of Naproxen Sodium and Its Relationship to Clinical Analgesic Effects. Br J Clin Pharmacol 1980; 10: 259–63. 

Besedilo obravnava zdravilo brez recepta. Pred uporabo zdravila natančno preberite navodilo! O tveganju in neželenih učinkih se posvetujte z zdravnikom ali s farmacevtom.