1. 8. 2024

Hipoklorova raztopina za nego in izpiranje ran - Učinkovita, vendar nežna.

Hipoklorova raztopina za nego in izpiranje ran - Učinkovita, vendar nežna.

Za pravilno celjenje je zelo pomembna pravilna nega rane takoj po poškodbi.

Celjenje rane

Ne glede na vrsto rane se proces celjenja rane odvije v treh fazah: fazi čiščenja, fazi granulacije (tvorbe tkiva) in fazi epitelizacije (epidermizacije).

Faza 1: Faza čiščenja

Ko se začetna krvavitev ustavi, bele krvničke lažje prehajajo v rano, saj se krvne žile razširijo, žilne stene pa postanejo bolj prepustne. Njihova naloga je, da ščitijo pred okužbo in čistijo rano.

V tej fazi je prednostna naloga odstranjevanje nepotrebnih in nekrotičnih tkiv ter pospeševanje čiščenja rane in odstranjevanje bakterij in strupov, ki bi lahko povzročili zapoznelo celjenje.

Faza 2: Faza granulacije

Tkivo se pri globokih poškodbah ne more regenerirati, zato se rana napolni z novim tkivom. Faza granulacije opisuje regeneracijo tkiva, pri kateri se rana napolni od znotraj.

Tu je prednostna naloga ščititi ta nova tkiva in preprečiti sušenje rane. Če se rana izsuši, celice odmrejo. Uravnovešena raven vlage ohranja proces celjenja.

Faza 3: Faza epitelizacije

Vlaženje rane je pomembno tudi v zadnji fazi celjenja. Funkcije kože so v tej fazi obnovljene v največji možni meri (popolna regeneracija pogosto ni mogoča). Površinske celice so v procesu dokončnega zaprtja rane, toda še vedno so občutljive na negativne učinke dehidracije in zato morajo ostati vlažne ter prejemati zaščito pred škodljivimi okoljskimi vplivi.

Za spiranje in nego sveže rane je priporočljivo uporabiti antiseptik, kot s skupnim izrazom imenujemo biocidna sredstva za uporabo na tkivih, ki preprečujejo okužbo rane.

V vseh treh fazah celjenja rane bi izdelki za celjenje ran morali:

  • pospeševati granulacijo tkiva in aktivirati procese celjenja;
  • ohranjati ravnotežje vlage , da se zagotovi optimalne pogoje celjenja;
  • ščititi rano in preprečiti okužbo.

Ustrezen antiseptik za spiranje in nego ran je Effigerm wound wash. Gre za 0,016% hipoklorovo raztopino, ki omogoča odstranitev patogenov iz rane, prav tako pa rani zagotovi optimalne pogoje (pH, vlago in kisik), ki pripomorejo v procesu celjenja.

Hipoklorova kislina (HOCl) je naravno prisotna molekula, ki jo proizvaja imunski sistem in je zelo učinkovita proti bakterijskim, virusnim in glivičnim mikroorganizmom. Na mestu rane poveča oksigenacijo (prisotnost kisika) tkiva, kar pripomore k hitrejšem celjenju. Učinkovita je tudi proti srbenju in ima protivnetne lastnosti.

Za oskrbo ran in brazgotin ima stabilizirana hipoklorova kislina močne mikrobicidne lastnosti ter preprečuje nastanek biofilma. Tako velja za učinkovito topikalno sredstvo za čiščenje in celjenje ran.

Effigerm Wound Wash je formulacija, ki s pomočjo patentirane tehnologije s hipoklorovo kislino posnema delovanje humanega imunskega sistema, saj hipoklorovo kislino proizvajajo bele krvničke našega obrambnega mehanizma. Z mehanskim odstranjevanjem tujkov, ki bi lahko povzročili iritacijo kože in infekcijo, vpliva na neposredno okolje rane. Tako se vzpostavijo optimalne vrednosti vlage, kisika in pH, za podporo v procesu celjenja rane.

Effigerm Wound Wash je izdelek v obliki pršila, enostaven za uporabo. Poleg hipoklorove raztopine, vsebuje ionizirano vodo in NaCl kot pomožno snov. Je dermatološko testirana in velja za varno sredstvo za čiščenje ran ter preprečuje nastanek sekundarnih infekcij.

Effigerm Wound Wash odstranjuje celične ostanke, neprijeten vonj in površinske patogene, ter hkrati učinkovito čisti in ščiti rano, ter preprečuje infekcijo. Uporablja se za oskrbo odrgnin, raztrganin, uzreznin, opeklin, iritacij in za nego nepoškodovane kože. Ob nanosu na poškodovano kožo ne peče in prav tako ne, če zaide v oči ali usta. Pomaga pri preprečevanju nastanka biofilma, je brez alkohola in je varen od rojstva dalje.

Z vsemi naštetimi lastnostmi je Effigerm wound wash primeren spremljevalec na poletnih potepih. V lekarnah ga najdete v treh različnih pakiranjih: 60 ml embalaža s pršilko je prava izbira za žepno verzijo, ki bo z vedno z vami. 250 ml embalaža s pršilko je primerna za domačo lekarno. Za večje uporabnike pa je na voljo tudi Effigerm v 1000 ml embalaži.

Prispevek je pripravilo podjetje Pontus Pharma d.o.o., Bleiweisova cesta 30, 4000 Kranj.

Literatura:

  1. Armstrong, D. G., Bohn, G., Glat, P., Kavros, S. J., Kirsner, R., Snyder, R., & Tettelbach, W. (2015). Expert Recommendations for the Use of Hypochlorous Solution: Science and Clinical Application. Ostomy/wound management, 61(5), S2–S19.
  2. Gold, M. H., Andriessen, A., Bhatia, A. C., Bitter, P., Jr, Chilukuri, S., Cohen, J. L., & Robb, C. W. (2020). Topical stabilized hypochlorous acid: The future gold standard for wound care and scar management in dermatologic and plastic surgery procedures. Journal of cosmetic dermatology, 19(2), 270–277.
  3. Kim, H. J., Lee, J. G., Kang, J. W., Cho, H. J., Kim, H. S., Byeon, H. K., & Yoon, J. H. (2008). Effects of a low concentration hypochlorous Acid nasal irrigation solution on bacteria, fungi, and virus. The Laryngoscope, 118(10), 1862–1867.
  4. Krumperščak-Duh, M. (2018). Antiseptiki in razkužila v lekarniški praksi. Farmacevtski vestnik, 69, 139-147.
  5. Tran, A. Q., Topilow, N., Rong, A., Persad, P. J., Lee, M. C., Lee, J. H., Anagnostopoulos, A. G., & Lee, W. W. (2021). Comparison of Skin Antiseptic Agents and the Role of 0.01% Hypochlorous Acid. Aesthetic surgery journal, 41(10), 1170–1175.