28. 11. 2019

Obstojnost mikroorganizmov na površinah.

Obstojnost mikroorganizmov na površinah.

Stroškovna učinkovitost in dobra kompatibilnost z materiali igrata glavno vlogo pri higieni površin. Več kot to, ponujamo izdelke s hitrim delovanjem in širokim spektrom delovanja. Površine predstavljajo veliko tveganje za prenos kontaminacije v zdravstvenih ustanovah. Mikroorganizmi se lahko obdržijo na površinah več tednov in mesecev. Z dotikom nanesete mikroorganizme na roke in jih raznašate naokoli.

Z razkuževanjem površin uničujemo in prekinemo aktivnost mikroorganizmov. Odlično je, da izberemo izdelek, ki združuje čiščenje in razkuževanje hkrati.

Obstojnost mikroorganizmov na površinah
Kontaminirane površine lahko predstavljajo nevarnost okužbe za paciente in zdravstveno osebje (1). Mnogi klinično pomembni patogeni (2) bi lahko preživeli na površini nekaj tednov ali mesecev, s tem pa tudi prenos okužb (glej tabelo).

Ti mikroorganizmi se prenašajo s stikom s kontaminirami površinami. Zato obstaja stalna nevarnost kontaminacije: študija je pokazala, da lahko kontaminirane roke z virusi iz površine raznesemo še na pet drugih površin in 14 drugih predmetov (3).

Najvarnejši način za preprečevanje takšnih navzkrižnih kontaminacij je preventivno in ciljno razkuževanje površin, ki so potencialno ali dejansko umazana. Higiena površin je prav tako pomembna kot higiena rok.

Večina patogenov je sposobna preživeti na površinah, zato je potrebno zatreti ta vir prenosa bolnišničnih okužb (2).

BODE izdelki za čiščenje in razkuževanje površin vsebujejo sodobne aktivne učinkovine, z minimalno toksičnostjo, možnost uporabe nizkih koncentracij in priročni za uporabo. Za dnevno preventivno razkuževanje površin v zdravstvenih ustanovah priporočamo uporabo koncentracij s kontaktnim časom 1 ure - ni potrebno čakati 1 uro, v prostor lahko vstopite takoj ko se površina posuši. Čas izpostavljenosti in koncentracija raztopine sta odvisna od želenega spektra aktivnosti. Naša priporočila temeljijo na dokazani učinkovitosti glede na Evropske norme. Razkužila uporabljajte varno.

Pred uporabo preberite navodila za uporabo.

Prispevek je pripravilo podjetje PAUL HARTMANN ADRIATIC d.o.o.

1 Otter J.A., Saber Y., French G.L., The role played by contaminated surfaces in the trans-mission of nosocomial pathogens. Review article. Infect Control Hosp Epidemiol 2011;32(7):687-699
2 Kramer A., Schwebke I., Kampf G., How long do nosocomial pathogens persist on inanimate surfaces? A systematic review. BMC Infect. Dis. 2006; 6:130.
3 Groß T., Die Ausbreitung viraler Infektionskrankheiten. Diss., Universität Witten/Herdecke, 1999.